Verminder onnodig dataverbruik

By | oktober 6, 2017

De kosten die je per maand uitgeeft aan je telefoonabonnement heb je zelf in de hand, wordt gezegd. Toch is het lastig om deze kosten laag te houden, aangezien er in de huidige maatschappij wordt verwacht dat je altijd online bent. Een telefoonabonnement zonder internet is dus al bijna geen optie meer. Al snel klap je ook buitenshuis je zelf ontworpen iPhone SE telefoonhoesje open om gebruik te maken van allerlei apps die je maandelijkse data binnen de kortste keren opmaken. Wanneer je geen limiet op je internetbundel hebt, kan dit wel eens flink in de kosten gaan lopen. Stel daarom bij je provider (of op je smartphone) een melding in als je over een bepaald aantal MB’s heen bent, zodat je zelf in controle blijft over je internetverbruik. Ook kun je op je smartphone instellen welke apps je toestemming geeft om op de achtergrond te draaien en welke je uitschakelt voor het gebruik van internet wanneer je niet op Wi-Fi zit. Wanneer je nu nóg te veel MB’s verbruikt, kun je onderstaande tips toepassen.

  1. Streamen op sociale media

Van alle apps die we gebruiken, zitten we over het algemeen toch het vaakst op social media. Deze korte momentjes lijken onschuldig, maar iedere keer ‘heel even’ door je tijdlijn scrollen is funest voor je MB’s. Bij sociale media heb je de optie om in te stellen dat filmpjes niet direct gaan afspelen wanneer je er voorbij scrollt, of alleen wanneer je op een Wi-Fi netwerk zit. Pas wanneer je zelf op ‘play’ klikt, wordt het filmpje gestreamd en afgespeeld. Wil je toch even lekker met je oordopjes in een leuk filmpje bekijken in de trein? Stream het filmpje dan in de laagst mogelijke kwaliteit.

 

  1. Verbruik in apps

Gelukkig hoef je niet alles zelf in de gaten houden. We hebben overal apps voor, dus natuurlijk zijn er ook apps beschikbaar voor het besparen van data. Voorbeelden hiervan zijn Onavo en ZDBox. Deze apps comprimeren informatie die je down- en upload tot een kleiner formaat en schakelen automatisch andere apps af wanneer je je smartphone vergrendelt. Daarnaast zijn reclames echte dataverslinders. Met een adblocker kun je ook op dit gebied je dataverbruik beperken. Bij het gebruik van navigatieapps is het handig om de kaarten van gebieden die je veel nodig hebt eenmalig te downloaden via WiFi of offline beschikbaar te maken. Zo hoef je tijdens je fietstocht nog niet alsnog te klooien met papieren kaarten omdat het zonde is van je MB’s. Sla je Huawei Y7 hoesje open en de kaart ligt direct voor je, ideaal!

 

  1. Afbeeldingen ontvangen

Een Whatsapp groep van je sportgroepje, eentje met vriendinnen, eentje met je andere vriendinnen, eentje met je gezin, eentje met de rest van je familie, 10 voor allerlei verjaardagscadeautjes en ga zo maar door… je komt tegenwoordig om in de hoeveelheid Whatsapp groepen. Allemaal hartstikke gezellig natuurlijk, maar al die berichtjes bevorderen je dataverbruik niet en dan met name de berichtjes met filmpjes en foto’s. Door de optie ‘niet automatisch downloaden’ te kiezen, kun je enorm besparen op je dataverbruik. Wil je toch die ene afbeelding graag downloaden? Dan kun je dat handmatig doen!

 

  1. Afbeeldingen zelf versturen

Ook jij verstuurt natuurlijk wel eens een fotootje op z’n tijd. Wanneer je een afbeelding wilt versturen die alleen voor digitaal gebruik is, moet je van tevoren even de afmetingen en kwaliteit van de afbeelding checken. Ook dit kan een hoop verschil maken voor je dataverbruik. Je verkleint een foto heel gemakkelijk met een daarvoor bestemde app op je smartphone. Wanneer een afbeelding niet verkleint kan worden, kun je er altijd nog voor kiezen om hem te mailen in plaats van te appen want ook dit kost minder data.

 

  1. Smartphone-updates

Je smartphone zelf maakt op de achtergrond ook gebruik van je databundel. Dit kan bijvoorbeeld zijn voor het updaten van een systeem of voor het maken van aanpassingen in de software. Gelukkig kun je ook bij deze updates instellen dat ze alleen plaatsvinden wanneer je met een Wi-Fi netwerk verbonden bent.

Alles voor de data, zullen we maar zeggen. Want zoals je in bovenstaande tips kunt lezen, is er een hoop dat je kunt doen om je dataverbruik om laag te brengen. Gratis geld noemen we dat! Daar kun je weer allerlei andere leuke dingen van kopen. Tel uit je winst :)